domoticaWonen 

3 nieuwe belangrijke trends van domotica in huis : een overzicht

De Covid-19 pandemie heeft ervoor gezorgd dat de samenleving een hele metamorfose onderging. Het overgrote deel van de bevolking heeft de meeste tijd in de eigen woonst doorgebracht. Naast het huis grondig schoonmaken en de tuin opruimen, heb je wellicht ook orde op zaken willen stellen in verband met het automatiseren van je woning en domotica in huis. De laatste innovatieve trends op vlak van domotica zetten we even op een rijtje.

domotica

Slimme thermostaat

Een goed schoolvoorbeeld van onzichtbare domotica is de slimme thermostaat. Smart lichten zie je, een smart geluidsinstallatie hoor je. Vaak zijn dit de eerste domotica-toepassingen die mensen binnenshuis halen. Maar de dag van vandaag zijn er verschillende versies op de markt die met elkaar in verbinding staan. Denk maar aan vluchtroutes zoals vensterramen of het ontgrendelen van deuren bij het afgaan van een alarm. De opties springen misschien niet dadelijk in het gezichtsveld, maar domotica in huis verhoogt aanzienlijk het wooncomfort.

 Het gebruik van kunstmatige intelligentie

 Dat digitale assistenten steeds maar slimmer worden, komt door de toepassing van kunstmatige intelligentie. Computers maken gebruik van rekenmodellen en trekken daar hun conclusies uit. Meestal worden die complexe berekeningen online doorgestuurd via supercomputers. Een computertoestel maakt een connectie met internet, stelt een vraag en ontvangt een antwoord op de betrokken probleemstelling. Eén van die domotica-toepassingen die hier gebruik van maakt is de slimme thermostaat. De computer leert hoe bewoners zich normaal gedragen, wat ze doen, wanneer en op welk tijdstip. Deze nieuwste trend maakt domotica in huis momenteel zo efficiënt.

Spraakherkenning als hulpmiddel

Voor dat Google Assistant het Nederlands onder de knie had via spraakherkenning, is er een hele tijd overheen gegaan. Siri van Apple kan het al een beetje, maar je kan het maar moeilijk vlekkeloos noemen. Hetzelfde geldt voor Alexa van Amazon. In Nederland wordt het herkennen van de spraak bij domotica gebruikt om elektrische rolluiken te sluiten of te openen, het in- en uitschakelen van lichten of om je geliefkoosde muziek te spelen tijdens het koken. Wanneer de spraakherkenning gaat verbeteren in de toekomst, zal er ook meer beroep op worden gedaan.

Related posts

Leave a Comment