Tips om te stoppen met roken

De voordelen van het stoppen met roken zijn inmiddels wel bekend. Het is gezonder voor je lichaam en beter voor de portemonnee. Maar hoe leuk dit ook klinkt, stoppen met roken is zker niet gemakkelijk en vergt veel discipline en doorzettingsvermogen. Zelfs als je al bent gestopt, kan het een hele opgave zijn om niet toe te geven aan de verleiding en opnieuw te beginnen. Maar hoe houd je een rookvrij leven? Er zijn een aantal tips en trucs die je hierbij zullen helpen.

Reden om te stoppen

Een heel belangrijk onderdeel in het proces van het stoppen met roken is de reden waarom je het doet. Wil je het echt zelf of voel je druk van mensen uit je omgeving? Zorg er voor dat je volledig achter je besluit staat en laat deze reden je ook telkens motiveren als je merkt dat je veel behoefte hebt aan een sigaret.

Langzaam afbouwen

Alhoewel veel mensen het doen, is ‘cold turkey’ stoppen niet de beste methode als je van het roken af wil komen. Dit zorgt er namelijk voor dat je lichaam een flinke klap krijgt en je ontwenningsverschijnselen gaat krijgen, waardoor de kans alleen maar groter is dat je uiteindelijk weer grijpt naar een sigaret. Er zijn allerlei hulpmiddelen die er voor zorgen dat je de nicotine langzaamaan afbouwt en je dus je lichaam de kans geeft om hieraan te wennen. Zo kun je nicotinepleisters plakken of een E-sigaar kopen.

Doorbreek je patroon

Probeer inzicht te krijgen in welke situatie je het liefst rookt. Dit kan bijvoorbeeld in de ochtend zijn, op werk of op een feestje in combinatie met een drankje. Probeer deze gewoontes te doorbreken, door in deze situaties je sigaret te vervangen door iets anders, zoals een kop thee. Ook helpt het vaak om je tanden te poetsen of te kauwen op kauwgom. Je kan natuurlijk ook mensen uit je omgeving inlichten en jouw te motiveren op het moment dat je normaalgesproken een sigaret opsteekt.