Wonen 

Waar moet je op letten bij het kopen van verlichting?

Verlichting is een belangrijk onderdeel in ons huis. Het geeft niet alleen sfeer, maar het is ook nog eens heel praktisch. Je kunt je huis nog zo mooi inrichten, maar als je niet de juiste verlichting kiest zal je interieur nog steeds sfeerloos blijven. Ben jij op zoek naar nieuwe verlichting voor in huis? Wij geven je in dit artikel graag een aantal tips waar je op moet letten bij het kopen van verlichting!

Basisverlichting

Begin altijd eerst met het maken van een lichtplan voor de basisverlichting. Dit is de verlichting die je in elke ruimte nodig hebt om goed te kunnen zien. We bedoelen hiermee dus niet extra lampjes voor de gezelligheid, dit komt later aan de beurt. Een goede basis van verlichting zal ervoor zorgen dat een ruimte netjes en als één geheel overkomt. Het gaat dus vooral om plafondlampen, wandlampen en hanglampen. Dit kan in elke kamer in het huis zijn.

Sfeerlampen

Nadat je de basis hebt bepaald is het tijd om deze wat op te leuken met sfeerlampen. Dit zal zorgen voor een gezellig en knusse inrichting. Sfeerverlichting is niet perse praktisch, maar draait vooral om het gezellig maken van diverse momenten in huis. Denk bijvoorbeeld aan een etentje. Met sfeerverlichting kun je het licht boven de eettafel een beetje dimmen, waardoor je gezellig nog even kunt natafelen. Hetzelfde geldt voor de slaapkamer als je in bed ligt en nog even een boek wilt lezen. Het is niet heel fijn om slaperig te worden onder een felle TL lamp. Kies daarom ook hier voor sfeerverlichting, zodat je ogen langzaam kunnen wennen aan het donker. Verder kun je er voor kiezen om een ruimte een speels effect te geven door accentverlichting. Dit zijn bijvoorbeeld kleine spotjes onder de traptreden of onder meubels en kastjes. Dit geeft ook direct meer sfeer!

Related posts